Η ιστορία του Ρόμπερτ διαδραματίζεται σε μια ερημική περιοχή της Μπουκόμπα στην Τανζανία.

Ένα πρωινό του 2005 και ενώ χτιζόταν εκεί το Ορθόδοξο Κέντρο Υγείας «UFUFUO», στεκόταν έξω από την περίφραξη ένα παιδί ηλικίας 14 περίπου ετών. Ζητούσε να δει τον υπεύθυνο. Ονομαζόταν Ρόμπερτ. Φοιτούσε στη Β’ Γυμνάσιου και έπρεπε να πληρώσει δίδακτρα που ανέρχονταν στα 20000 σελίνια Τανζανίας (=12 ευρώ) για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έτος και να παρακαθήσει στις τελικές εξετάσεις. Ζούσε με τον παππού και τη γιαγιά του σε καλύβα μέσα σε μια μπανανοφυτεία, λίγο πιο πάνω από την κλινική. Στην ερώτηση του υπευθύνου τι θέλει, απάντησε ότι ήθελε να πουλήσει τα κοτόπουλά του για να μαζέψει τα 20000 σελίνια Τανζανίας με σκοπό να καλύψει τα δίδακτρά του. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι είχε την αξιοπρέπεια, παρά τη φτώχεια του, να μην ζητήσει απλώς βοήθεια αλλά να πουλήσει αυτό το λίγο που είχε για να μπορέσει να πληρώσει το σχολείο. Βέβαια, ο υπεύθυνος δεν πήρε τα κοτόπουλά του αλλά φρόντισε να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες του.

Με οικονομική ενίσχυση από μια ομάδα δωρητών από το Φρέναρος της Κύπρου, ο Ρόμπερτ προχώρησε στις σπουδές του, ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο, το Λύκειο και Πανεπιστήμιο αποκτώντας το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού από το Πολυτεχνείο της Mbeya στην Τανζανία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για να φοιτήσει στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο έπρεπε να μετακομίσει 1500 χιλιόμετρα μακριά από τους παππούδες του, να ζει σε ένα οικοτροφείο με άλλα 8 παιδιά και να τρώει μια φορά την ημέρα, συνήθως γλυκοπατάτες ή ουγκάλι (καλαμποκάλευρο).

Όλα αυτά τα χρόνια, η έγνοια του και η παράκλησή του ήταν πρωτίστως να καλύπτονται τα δίδακτρα και η στολή του σχολείου που ήταν υποχρεωτική και ό,τι άλλο είχε σχέση με την εκπαίδευσή του.

Αφού πήρε το πτυχίο του, ζήτησε να κάνει μεταπτυχιακό. Το πανεπιστήμιο Frederick, και ειδικά η κυρία Νατάσα Φρειδερίκου είχε την ευαισθησία, μαθαίνοντας την ιστορία του Ρόμπερτ, να του προσφέρει πλήρη υποτροφία. Τον Ιούνιο 2019 αρίστευσε στο τμήμα του και το πανεπιστήμιο του έδωσε πλήρη υποτροφία για Διδακτορικό.

Σήμερα, ο Ρόμπερτ έχει ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο του Διδακτορικού του. Παράλληλα, του έχει προσφερθεί θέση καθηγητή σε ένα από τα δύο Πολυτεχνεία της Τανζανίας. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά πως είναι ένα από τα ελάχιστα παιδιά της ηλικίας του που είχαν την ευκαιρία να φοιτήσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ο μόνος που έφτασε στο επίπεδο του Μεταπτυχιακού. Η απόκτηση του διδακτορικού του τίτλου αποτελεί άθλο για τα δεδομένα της χώρας του.